14 sep 24

Wanneer Kies Je Voor een Kleine Onderhoudsbeurt en Wanneer Is Groot Onderhoud Nodig?

Wanneer Kies Je Voor een Kleine Onderhoudsbeurt en Wanneer Is Groot Onderhoud Nodig?

Regelmatig onderhoud is essentieel om je auto in topconditie te houden, maar wat is het verschil tussen een kleine en grote beurt? En nog belangrijker, wanneer kies je voor welke beurt? In deze blog leggen we uit hoe je kunt bepalen of je auto toe is aan een kleine of grote onderhoudsbeurt.

Wat is een kleine onderhoudsbeurt?

Een kleine beurt is een basisinspectie van je auto waarbij onderdelen zoals olie, filters, banden en verlichting worden gecontroleerd en zo nodig vervangen. Dit type onderhoud is vooral bedoeld om ervoor te zorgen dat de auto soepel blijft rijden en dat eventuele kleine problemen vroeg worden opgemerkt en opgelost.

Wanneer heb je een kleine beurt nodig?

  • Gemiddeld elke 15.000 kilometer of jaarlijks.
  • Als je veel korte ritten maakt, zoals stadsverkeer, is een kleine beurt vaker aan te raden.
  • Wanneer je motorlampje gaat branden of je merkt dat de prestaties van de auto iets achteruitgaan, kan een kleine beurt ook nuttig zijn.

Wat is een grote onderhoudsbeurt?

Een grote beurt gaat verder dan de basiscontroles van een kleine beurt. Naast de standaardonderdelen worden ook systemen zoals de motor, ophanging, remmen en vloeistoffen uitgebreid gecontroleerd en vervangen. Het doel is om de auto grondig na te kijken en problemen te voorkomen voordat ze leiden tot dure reparaties.

Wanneer heb je een grote beurt nodig?

  • Elke 30.000 kilometer of om de twee jaar, afhankelijk van je rijstijl en de leeftijd van je auto.
  • Als je vaak lange afstanden rijdt of veel op de snelweg rijdt, kan het verstandig zijn om eerder voor een grote beurt te kiezen.
  • Bij oudere auto's of als je merkt dat je auto trager reageert, minder soepel rijdt, of meer brandstof verbruikt, is het tijd voor een grote onderhoudsbeurt.

Hoe weet je wanneer welke beurt nodig is?

Hoewel er algemene richtlijnen zijn voor de frequentie van kleine en grote beurten, is het ook afhankelijk van je auto en rijgedrag. Daarom is het belangrijk om je onderhoudsboekje te raadplegen voor specifiek advies over jouw voertuig. Het onderhoudsschema van je auto geeft vaak al aan wanneer je voor een kleine of grote beurt moet gaan, maar er zijn ook enkele signalen die je zelf kunt opmerken:

  1. Kilometerstand: Bij elke 15.000 kilometer een kleine beurt en bij elke 30.000 kilometer een grote beurt.
  2. Waarschuwingslampjes: Als er lampjes op het dashboard gaan branden, is het tijd om een garage te bezoeken. Dit kan zowel voor een kleine als grote beurt zijn, afhankelijk van de diagnose.
  3. Oudere auto: Auto's ouder dan 5 jaar hebben vaker een grote beurt nodig om de motor en andere systemen in goede staat te houden.
  4. Verbruik: Als je merkt dat je auto meer brandstof verbruikt of minder soepel rijdt, kan een grote beurt noodzakelijk zijn om grotere problemen te voorkomen.
  5.  

Voordelen van regelmatig onderhoud

Door je auto op tijd een kleine of grote beurt te geven, voorkom je onverwachte reparaties en houd je je auto betrouwbaar en veilig. Dit zorgt er niet alleen voor dat je auto langer meegaat, maar het kan je ook op de lange termijn geld besparen.

Conclusie:

Weet je niet zeker of je een kleine of grote beurt nodig hebt? Bij Garage Borremans in Bornem helpen we je graag met het bepalen van het juiste onderhoud voor jouw auto. Neem gerust contact met ons op voor advies!